Helvetica Light is an easy-to-read font, with tall and narrow letters, that works well on almost every site.
onderweg naar de senior
Op die fiets
De sociale seniorenfiets tegen eenzaamheid.
Samen met buurtbewoners weer de wijk in, dat is het idee.
Voor het ontwerp van de elektrische fatbike met zijspan hebben we inspiratie gevonden in de woorden die Utrechter Cees Verheul (75) sprak bij de start van het project: "Ik zit graag aan het water, en dan laat ik het leven even aan me voorbij glijden.’’
Voor dat moment van ontspanning is de fiets uitermate geschikt, want het zijspan waarop Cees kan plaatsnemen (voorzien van gordels voor de veiligheid) valt in een handomdraai om te vormen tot een bankje voor twee, compleet met zachte kussens voor een comfortabele zit.
Het is de bedoeling dat vrijwilligers uit de wijk de ouderen ermee gaan rondrijden door de wijk. Onderweg kunnen ze ergens neerstrijken voor een kop koffie, maar wat ook kan is de thermosfles meenemen en onderweg, in het geval van Cees dus aan het water, het zijspan uitschuiven tot een bankje en even de tijd nemen voor een goed gesprek.
Project 'op die fiets' doorloopt nu een pilot voor een jaar, en op dit moment zijn we aan het kijken naar de volgende stappen. Dit in samenwerking met AxionContinu, Het ondernemersfonds Merwede-Transwijk & Co en Gemeente Utrecht.
op de bank
exploratie en reflectie
Het is lastig om radioactief afval te bespreken; het is een technisch, ingewikkeld en verborgen thema. Uit ons onderzoek blijkt dat er desalniettemin weinig Nederlanders zijn die geen mening hebben over het afval. Op het moment dat de bouw van nieuwe kerncentrales weer op tafel ligt, is het lastig om in het gepolariseerde landschap een onderbouwde en genuanceerde mening te vormen.
De Nuclear Sitdown biedt hier een oplossing voor: het stelt mensen in staat om de kwestie te verkennen op een tastbare en overzichtelijke manier. De bank geeft inzicht in de verschillende radioactieve toepassingen in Nederland, wat bijna altijd een persoonlijke vraag oproept. Wat vind ik hier eigenlijk van? Deze persoonlijke verbinding wordt extra kracht bijgezet door een moment van reflectie òp de bank te bieden.
Op de Dutch Design Week in 2019 is de interventie in praktijk gebracht en zijn we het gesprek aangegaan.
radioactief ontwerp
Één van de doelen van het project is om radioactief afval uit de anonimiteit te helpen. Normaliter wordt het afval vanuit Nederlandse bedrijven vervoerd naar Zeeland, waar het wordt opgeslagen en bewaard door de COVRA (centrale organisatie radioactief afval). Het laag- en midden radioactieve afval wordt daar verkleind, en vervolgens in beton gegoten. Precies dit beton is gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp van de bank.
Radioactief materiaal heeft een bijzondere eigenschap; het vervalt. Dat wil zeggen dat na verloop van tijd de stralende deeltjes zijn vervallen naar stabiele deeltjes, die niet langer stralen en gevaar opleveren. Voor de veilige opslag in Zeeland wordt er om nieuw afval soms een extra beschermlaag om het afval gezet, die dan na verloop van tijd niet meer nodig is. Om de beschouwers van de bank zo dicht mogelijk bij het afval te brengen hebben we deze beschermlaag, betonnen hulzen van 15 cm dik, kleingemaakt en verwerkt in het beton van de bank.
Als benadering van het eindresultaat kan je deze ervaring hier virtueel ondergaan. Meer weten over radioactief afval? Kijk eens op de COVRA-website.